Välkommen till Taste of Limmud i Malmö den 8 december 2019 (söndag)

Välkommen till Taste of Limmud i Malmö
den 8 december 2019 (söndag) kl. 13:00 – 15:30

Dags för Taste of Limmud – ett litet smakprov av ÖresundsLimmud. Välkommen till Malmö den 8 december 2019 (söndag). Programmet består av fyra sessioner och du väljer två av dem – helt utan kostnad. Det enda vi önskar av dig är en anmälan senast på onsdag den 4 december kl. 23:59.
Klicka här för program och anmälan till Taste of Limmud i Malmö.

 

 


 

Nedräkning inför OresundsLimmud 2020 – och lite om en rymdpromenad. /2019-10

Bästa limmudnik,
Mindre än 100 dagar kvar ..
Vi närmar oss, sakta men säkert, ÖresundsLimmud 2020. Som vanligt kommer vi att erbjuda extra låga deltagaravgifter för alla som anmäler sig extra tidigt. Just nu väntar vi bara på klartecken för att kunna aktivera alla möjliga betalningssätt (Swish, MobilePay, kontokort och banköverföringar) direkt från anmälningssidan på vår webbplats.
Medan du väntar, besök gärna vår webbplats (www.oresundslimmud.se) där vi har publicerat information om några av de kommande sessionerna. Och fler kommer det att bli …
Missa inte våra nyheter – direkt på startsidan. Vi slår gärna ett extra slag för vår ”förvärmarkväll” den 7 mars 2020 …

Limmud i Stockholm
Än är det inte för sent att anmäla sig till Limmud i Stockholm (16-17 november). Surfa till https://limmud.se/ redan idag.

Taste of Limmud öster om Öresund
Här, på betydligt närmare håll, hoppas vi träffa dig i början av december då vi arrangerar Taste of Limmud på den svenska sidan om Öresundsbron.
Söndagen den 8 december kl. 12:30 – 16:00 (prel. tid) bjuder vi på 4 sessioner i äkta Limmud-stil. Boka redan nu denna söndag eftermiddag. Program och ytterligare information info kommer i nästa nyhetsbrev.

Vi uppmärksammar Novemberpogromerna 1938
Natten mellan 9 november och 10 november 1938 kulminerade de s k Novemberpogromerna, som genomfördes i Tyskland mellan den 7 och 13 november 1938. Uppskattningsvis 400 judar dödades eller tvingades begå självmord, 20 000–30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger, mer än 250 synagogor brändes ned och över 7500 butiker vandaliserades.
I Malmö arrangeras en offentlig manifestation utanför synagogan den 9 november kl. 19:00 (exakt). Vi ses väl där!

Nyheter på rätt sätt
Det där med nyhetsbrev är inte så enkelt. Det gäller att vara sanningsenlig och framhäva det viktigaste som gagnar ens egen sak. Inte sant?
Den senaste tidens rapportering om den första helt kvinnliga rymdpromenaden är ett skolexempel på det.
Amerikanska medier påpekar att det handlade om två amerikanska kvinnliga astronauter som var ute på promenad. Israeliska media påpekade att Jessicas far är irakisk jude från Israel.
Svenska medier påpekade ivrigt att det var en svenska som nu promenerade utanför rymdskeppet.
Stackars dansk media hade inte något att stoltsera med.
Men vi, ÖresundsLimmuds helt officiella nyhetsbyrå, säger bara så här:
Astronauten Jessica Meir är:
a. den 14:e judiska astronauten överhuvudtaget i det amerikanska rymdprogrammet.
b. den 4:e judiska kvinnan i det amerikanska rymdprogrammet
c. den första judinna som promenerat däruppe i det blå.
Vi slår inga blådunster i dina ögon – vi förmedlar alltid tillförlitliga nyheter.
För de särskilt intresserade rekommenderas sidan https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Jewish_astronauts
Varmt välkommen till ÖresundsLimmud 2020 i Malmö!
Team ÖresundsLimmud

 

 


 

Välkommen till en musikaliskt intellektuell alt. intellektuellt musikalisk kväll i mars

Självklart blir ÖresundsLimmud 2020 i Malmö den 8 mars något för dig!
Skulle du, av någon anledning som vi inte förstår, vara förhindrad att vara med, kom åtminstone till ÖresundsLimmuds förvärmarkväll.
Lördagen den 7 mars kl. 19:30 bjuder vi på ”jazz, swing och 78 rpm”. Givetvis i judisk anda och med tidsenlig utrustning. En timmes kvalitetsunderhållning i en skön blandning av musik, kunskap, nostalgi m m – Skandinaviens bästa ”78 rpm-diskjockey” står för innehållet. För sin ”dels tekniska skicklighet, dels kännedom om spelstil i ett visst musikaliskt traditionsområde” har denne diskjockey utnämnts till riksspelman.

Deltagare i ÖresundsLimmud 2020 bjuds på entréavgiften. Övriga är givetvis varmt välkomna också, dock mot en avgift och efter obligatorisk anmälan. Anmälningssida för denna musikaliskt intellektuella alt. intellektuellt musikaliska kväll kommer snart. Vill du inte missa det, anmäl dig till ÖresundsLimmuds nyhetsbrevslista via vår kontaktsida. (Vi följer strikt GDPR-direktivet – din adress sprids inte vidare och du kan när som helst begära strykning från listan).

Vi ses i Malmö den 7 mars 2020, eller hur?

 

 


 

Att resa är att leva. Att lära är att leva. /2019-09

Bästa limmudnik,
Att resa är att leva
Så skrev Hans Christian Andersen i ”Mitt livs äventyr” 1855. Detta budskap fördjupas i berättelsen till att inte bara resa – utan också att lära.
Arbetet med planeringen av ÖresundsLimmud 2020 är nu i full gång och vi räknar så klart med att välkomna dig till Malmö den 8 mars nästa år. Det blir den nionde Limmud i Öresundsregionen (och den sjunde under namnet ÖresundsLimmud).Vi är riktigt glada över att vår ÖresundsLimmud – som uteslutande arrangeras av frivilliga krafter från Danmark och Sverige – har blivit ett självskrivet, årligt återkommande arrangemang i vår del av Skandinavien. Nu hittar även långväga limmudniks till oss och delar med sig av sina kunskaper och sitt engagemang för judiskt lärande.

Utan att avslöja några detaljer om ÖresundsLimmud 2020 vill vi bara nämna att vi till kvällen före konferensen (den 7 mars) har bokat Skandinaviens bästa ”jazz-, swing- och 78-varvs-DJ”. Bara så du vet…

Limmud-rörelsen är sedan länge ett stort internationellt fenomen och en äkta gräsrotsrörelse som varje år lockar 80000-90000 deltagare i mer än 80 länder världen över. Bland alla dessa Limmudkonferenser tilllhör ÖresundsLimmud de ytterst få transnationella arrangemangen.

Att lära är att leva
Så…. Om du drömmer om att resa, bo och lära, finns det många möjligheter. Se bara programmet från Limmud International (https://limmud.org/events/).

Alldeles runt hörnet finns det särskilt ett Limmudevenemang som vi är glada över. Mitt i det kalla november är vi många som varje år trotsar vädermakterna och beger oss till Limmud Stockholm (www.limmud.se, 16-17 november) för att uppleva en konferens som inte minst storleksmässigt utmärker sig i Limmudsammanhang. Den enda ”nackdelen” med Limmud Stockholm kan sägas vara att där bjuds det på så många frestande presentationer att det känns i stort sett omöjligt att göra det ultimata valet. Denna nackdel vänder vi dock gärna till en fördel – kom och träffa oss i Stockholm.

Om du talar ryska, kan resan passande (men kanske inte så logiskt) ta dig till Wien, där den 2:a europeiska Limmud för rysktalande judar börjar den 28 februari 2020 – se http://www.limmudfsu.eu/. Den första ägde rum i London och var en stor framgång.

Tills vi – förhoppningsvis – ses snart igen, önskar vi dig och dina nära och kära Shana Tova.
Boka redan nu den 8 mars 2020 för Limmud på din egen gata – ÖresundsLimmud i Malmö.

Team ÖresundsLimmud 2020