Min morfar – en spansk jude från det osmanska riket.

Språk: svenska

Session: Min farfar föddes i Saloniki innan staden blev grekisk och talade ladino. När han åkte tåg i Italien på 30-talet trodde alla att han var Mussolini.
Vilka var de spanska judarna från Saloniki? Varför gifte han sig inte med min mormor? Vad var familjehemligheten och hur kommer det sig att denma hemlighet lämnade oss med en så stor övergivenhet? Jag ska prata om min bok, historien och forskningen bakom den, och min familjeberättelse.


Bio: Elisabeth Åsbrink är författarinna baserad i Stockholm och Köpenhamn. Hon fokuserar på efterdyningarna av andra världskriget och behandlar ämnen som minne och glömska.
För fackböckerna ”Och i Wienerwald står träden kvar” och ”1947” har hon fått flera priser och är översatt till totalt cirka 20 språk. Familjens historia ”Övergivenheten” publicerades första gången 2020.