Min morfar – en spansk jude från det osmanska riket
Språk: svenska

Session: Utifrån författaren Elisabeth Åsbrinks kommande bok, där hon utforskar sin familjehistoria, samtalar hon med journalisten Rakel Chukri om det utraderade arvet efter det osmanska riket samt om sitt författarskap.


Bio: Elisabeth Åsbrink är journalist och författare, och delar sin tid mellan Stockholm och Köpenhamn. I essäer och bokrecensioner fokuserar hon på tiden kring det andra världskriget och frågor om minne och glömska. 2018 gav hon ut Orden som formade Sverige, en utforskning av svenska värderingar och Sverigebilden.
2016 kom hennes tredje fackbok, 1947, som mottog det Letterstedska författarpriset från Kungliga Vetenskapsakademin. 1947 är översatt till 19 språk och har hyllats i USA, Italien, Australien och Frankrike. 2012 utkom Och i Wienerwald står träden kvar, som är baserad på 524 brev skrivna till en pojke som år 1939 skickades av sina föräldrar i Wien till Sverige för att undkomma nazisterna. Boken tilldelades Augustpriset för bästa fackbok 2012 samt Rychard Kapuscinski Award för bästa litterära reportage 2013.
2017/2018 var Elisabeth Åsbrink ordförande i Svenska PEN.